Actualitat

Titular notícies

La llengua materna és la que porto dins el cor

Dimecres 24 Febrer 2021

El 21 de febrer és el Dia Internacional de la Llengua materna i se celebra a tot el món. L'equip de Formació Bàsica, juntament amb l'alumnat, hem celebrat aquest dia amb tot d'activitats relacionades amb el tema.

La diversitat, en perill

Mantenir la diversitat cultural i lingüística és molt important per a les societats sostenibles. És per això que treballem l'acollida sociolingüística i formació bàsica d’adults tot preservant les diferències culturals i idiomes, i fomentant la tolerància i el respecte per a totes les persones. I és que, segons dades de la UNESCO, Cada dues setmanes, com a mitjana, una llengua desapareix, emportant-se amb la seva desaparició tot un patrimoni cultural i intel·lectual. La diversitat lingüística es troba, cada vegada, més amenaçada.
 

Cada dues setmanes una llengua desapareix.

"És important celebrar aquest dia per conèixer la diversitat lingüística. Hi ha moltes persones que parlen vàries llengües en origen, i que no consideren suficientmemnt valuoses. Per una qüestió de prestigi lingüístic" remarca la Laura Navarro, tècnica del projecte de Formació Bàsica de Servei Solidari.


El mural, l'activitat principal


L'eix central de les activitats del Dia de la Llengua materna ha estat la creació d'un mural. En aquest mural, l'alumnat hi ha penjat la seva fitxa on hi apareix el seu nom, les llengües que sap parlar, quina és la seva llengua materna i la seva paraula preferida en aquesta llengua. Amb aquest mural hem trobat un tema de conversa, on cada estudiant explicava d'on és i quina és la seva llengua de naixement.

La Raghuveer Kaur que parla punjabi, hindi, anglès, urdu, rajastani, alemany, castellà i una mica de català, ens deia "la meva llengua és molt dolça, molt simpàtica, molt rica i especial" sobre el punjabi. La Nabila Zaidi ens diu que l'àrab, la seva llengua materna, "és molt facil de parlar, flueix".

I és que la llengua materna és el que tenim dins nostre del del dia que naixem, la llengua que escoltem des de l'infantesa. "Pensar en la llengua materna és pensar en els teus origens" defensa la Laura. Són persones que deixen enrere la seva terra, la casa, la família... "Celebrant aquest dia a la nova societat on resideixen, connecten amb tot allò que han deixat enrere" diu la Bouchra, estudiant en pràctiques al programa de Formació Bàsica.


"La meva llengua és la que porto dins el cor ja que quan parlo amb la família, utilitzem el Nepalès" diu Sapana Ghimire, una de les estudiants.


Voleu veure com ha estat la celebració?

Per deixar testimoni d'una diada tan especial, us hem preparat aquest vídeo on l'alumnat i les persones que treballen a Formació Bàsica, munten el mural i expliquen com ha estat la celebració i perquè és important.

 

Més sobre...: formació bàsica
Últimes Notícies