Actualitat

Titular notícies

Transversalitat de Gènere a la feina: Taller "Jo mai mai"

Dijous 12 Novembre 2020


“Funcionarà si totes les persones implicades remem juntes”


La situació actual de pandèmia mundial ha posat per a moltes persones en el centre la importància de les cures. En espais laborals com el de les fundacions, on la principal tasca és l'acompanyament a persones, les cures entre iguals i l’autocura hauria d’ocupar un dels espais protagonistes. Molts cops la saturació del dia a dia, i els temes considerats com a prioritaris, deixen endarrere la reflexió entorn a les interrelacions que es donen en un lloc de feina. Aquestes ens travessen a diari i ens condicionen en primera instància com a persones, però també com a professionals i com a grup. Davant aquesta necessitat vàrem idear un espai de trobada on compartir experiències, observar actituds i procediments i, a través d'aquestes revisions, poder conviure i acompanyar de forma més equitativa i sana. Per un tema de coherència i, precisament de cura,  creiem necessari apostar per fomentar un espai buit de culpables, doncs entenem que el masclisme és estructural i sistèmic, ens travessa a tots i totes ja que estem construïts d’acord els seus principis. 

Per a fer-ho possible s’han dissenyat dos tallers virtuals, separats en el temps i amb l’objectiu de treballar de la forma més distesa possible, tant com poden oferir les plataformes online. 


El primer taller es va idear com una trobada entre totes les professionals on dibuixar un mapa d’aquelles situacions on es poden donar discriminacions per raons de gènere en el món laboral. Així doncs, a través del cas fictici d’una dona que optava a un lloc de feina vàrem treballar la sexualització dels estudis superiors, la masculinització del poder, els estereotips de gènere en el lloc de feina, el llenguatge sexista i altres realitats que ens travessen cada dia laboralment com a dones cis, per exemple la maternitat i el cicle menstrual. En el segon taller l’objectiu era centrar-nos en el nostre espai de treball, les Fundacions d’acció social (Fundació Servei SolidariFundació BenallarFundació Educació Solidariai treballar els temes que més interès van despertar a les persones participants a la primera trobada. Així doncs, vam posar fil a l’agulla i vàrem fer una revisió de com ens comunicàvem entre iguals i amb les persones que acompanyem i quins estereotips travessen els nostres espais. Per anar un pas més enllà vam organitzar-nos en equips de treball per buscar alternatives a situacions i actituds que necessitaven un canvi, així com, reconèixer les bones pràctiques ja emprades. Com ja hem anomenat, des del primer moment que es van començar a crear aquests tallers es va creure que era una raó de coherència plantejar aquestes trobades des de la cura i el respecte mutu. S’ha apostat per un espai lliure d’auto judicis i de judicis cap a la resta de persones. 

Si ens adaptem a la realitat actual d’informació breu i ràpida, podem resumir la intenció i el resultat d’aquestes trobades amb la frase: “Funcionarà si totes les persones implicades remem juntes”.
 

Finalment m’agradaria compartir el desig personal de poder-nos trobar en més espais per seguir qüestionar-nos, acompanyar-nos i, sobretot, cuidar-nos.

 

Més sobre...: gènereacció
Últimes Notícies