Actualitat

Titular notícies

Isidre Carbonell, assessor dels equips d’educadors de Servei Solidari, participa al programa ‘Solidaris’ de Catalunya Ràdio

Divendres 14 Febrer 2020

El psicòleg i educador Isidre Carbonell, que participa amb les fundacions Benallar i Servei Solidari com a assessor dels equips de formació, va aparèixer al programa ‘Solidaris’ de Catalunya Ràdio del passat dissabte 8 de febrer.

‘Solidaris’, dirigit per Albert Segura, és el programa de ràdio català de referencia informativa en drets humans, justícia social, pau i cooperació. En aquest cas, es tracta el tema dels menors estrangers no acompanyats que arriben al nostre país, un col·lectiu que sovint pateix l’estigma i l’odi xenòfob. Al programa es desmunten tòpics amb dades reals i històries humanes.

Isidre Carbonell ha estat, durant més de 50 anys, treballant en projectes vinculats a joves no acompanyats i en centres de menors. Per aquesta raó, esdevé una veu a tenir en compte, una veu experta de la problemàtica.

Desmuntant mites: El perfil dels joves

Tal i com Isidre Carbonell explica a l’entrevista, el perfil dels joves no acompanyats ha anat canviant al llarg dels anys. Actualment, són majoritàriament joves motivats per treballar, formar-se i/o estudiar, amb una família normalitzada que els estima però que han vist que quedant-se al seu país d’origen no tindrien futur. Volen una vida millor.

“Veuen imatges de com es viu aquí, amb llibertat i progrés econòmic. No com passa a països com Mali o el Marroc on, encara que estudien, no tenen futur. Després quan arriben aquí es troben els problemes, inclús de salut mental, i la nostra feina és acompanyar-los”.

Les dificultats administratives

El mercat laboral és exigent. No només perquè necessiten estar formats i conèixer la llengua. També s’han d’enfrontar a les complicacions administratives que sovint posa entrebancs. Les ofertes de treball són escasses i, de les que hi ha, de vegades la propia administració les cancel·la. 

“Tomben ofertes de treball perquè a l’empresa disposada a contractar hi ha una treballadora espanyola amb contracte de mitja jornada. Això ho fan sense tenir en compte que potser, la feina de la treballadora, no té res a veure amb el lloc de treball que demanem pels nois”.

Obrint ponts: La necessitat dels vincles 

Es creen espais on els joves se sentin acollits. Necessiten sentir que formen part d’alguna cosa, que poden aportar a la societat. El desarrelament amb el seu entorn és molt fort i necessiten crear vincles sincers i efectius, no solament burocràtics.

“De la mateixa manera que els menors estan disposats a formar-se i treballar, també busquen vincular-se amb gent d’aquí”.

L’actitud de tota la societat és rellevant pels menors. Tan sols amb les accions de l’administració pública no hi ha prou. Promoure la convivència en igualtat entre els nous ciutadans i la societat d’acollida, és feina de tothom.

Recupera el programa


 


Últimes Notícies