Actualitat

Titular notícies

Estratègies i efectes de la mentoria universitària al BCN Nightingale Conferene

Dilluns 26 Juny 2017

Els passats 14, 15 i 16 de juny es va celebrar la VII edició del Congrés anual Nightingale.

La trobada es va celebrar per primera vegada a Barcelona, i hi van participar representants de projectes de mentoria Nightingale d'arreu del món.

Ramon Francolí, Lola López i Miquel Àngel Essomba, gerent de la Fundació Servei Solidari, comissionada d'Immigració i comissionat d'Educació i Universitats de l'Ajuntament de Barcelona respectivament, van ser els encarregats d'obrir el congrés, davant d'una cinquantena de persones relacionades amb l'àmbit de la mentoria Nightingale (administració pública, membres de la Xarxa Nightingale d'arreu d'Europa i d'Uganda, membres de la Coordinadora de Mentoria Social, etc.).

Begoña Román, catedràtica de Filosofia de la Universitat de Barcelona, va engegar el torn de ponències amb una intensa reflexió sobre la mentoria des d'una perspectiva ètica. Va destacar 4 pilars a través dels quals es fonamenta el procés que desenvolupen mentor i mentorat: l'ètica cívica, l'ètica organitzacional, l'ètica professional i l'ètica personal.

"L'eina més important del mentor és ell mateix", destacava Antoni Giner, doctor en pedagogia, llicenciat en psicologia i director del postgrau de mentoria i coaching educatiu de la Universitat de Barcelona, i afegia: "En mentoria parlem de 3 punts claus: actituds, coneixements i habilitats". Giner va ressaltar també la importància d'ubicar les relacions de mentoria dins d'un model sistèmic, on la vinculació entre mentor i mentorat es veu influenciada i a l'hora afecta activament a la resta d'agents que participen de manera no tan explícita en el procés, com per exemple les famílies.

La visió d'escoles, universitats i joves participants en el projecte Rossinyol també va prendre protagonisme durant una taula rodona, en què es va dur a terme una interessant anàlisi sobre experiències, estratègies i efectes de la mentoria universitària. A més, la jornada es va completar amb la realització de diversos tallers dirigits per la Coordinadora de Mentoria Social, que va presentar l'app Messagenes, i la Consultoria Social Spora Sinergies, que van destacar els efectes del procés de mentoria. Morgan Deumier, coordinador del projecte Nightingale de la Universitat de Malmö (Suècia), també va desenvolupar un taller en el qual va aprofundir en la perspectiva sociològica de la mentoria.

Durant la 3ª jornada del congrés les entitats membres de la Coordinadora de Mentoria Social, com ara Fundesplai, Fundació Marianao, Punt de Referència i Fundació Éxit, van presentar els seus projectes de mentoria als membres de la xarxa Nightingale. Les jornades van posar el seu dolç punt final a l'esmorzar organitzat pels alumnes de Garantia Juvenil i PFI de l'Escola Pia Calassanci. Des de Servei Solidari volem agraïr a tots els participants aquests 3 dies intensos plens d'aprenentatge i networking en l'àmbit de la mentoria Nightingale!

Últimes Notícies